Kultura > Muzika

Pod sloganom "Rokenrol zauvek" okupiće se NEKI OD NAJPOPULARNIJIH rock sastava sa prostora BIVŠE JUGOSLAVIJE

Nastupaju: Dr Nele Karajlić, Divlje jagode, YU Grupa, Atomsko sklonište, Teška industrija, Osvajači, Vatreni poljubac, Aerodrom i Epilog

Izvor: K1info/Tanjug

07/11/2022 > 22:14

podeli vest:

Pod sloganom "Rokenrol zauvek" okupiće se NEKI OD NAJPOPULARNIJIH rock sastava sa prostora BIVŠE JUGOSLAVIJE
Foto: Aleksandra Ignjatović


Jednodnevni muzički festival "Rock Star Fest" uz slogan "Rokenrol zauvek" biće prvi put održan 24. decembra na Beogradskom sajmu, u organizaciji kuće Music Star Production.

Tokom jedne noći od 19.00 na rokenrol maratonu nastupiće bendovi i muzičari iz Srbije i regiona: Dr Nele Karajlić, Divlje jagode, YU Grupa, Atomsko sklonište, Teška industrija, Osvajači, Vatreni poljubac, Jurica Pađen i Aerodrom i Epilog.

Dr Nele Karajlić jedan je od omiljenih umetnika u čitavom regionu, ranije slavan kao pevač sarajevske rok grupe Zabranjeno pušenje a kasnije takođe vokal u grupi kod velikog filmskog reditelja Emir Kusturica & No Smoking Orchestra.

U poslednjem periodu vodi solo karijeru i održava koncerte sa hitovima dve spomenute grupe, tako ga je publika Beograda gledala na Stadionu Tašmajdan i festivalu Beer fest na Ušću, a tokom ove godine je realizovao novi projekat "Rock El Clasico" sa violinistom Stefanom Milenkovićem sa koncertima na Tašmajdanu, Arsenal festu u Kragujevcu, i na manifestaciji "EXPO Dubai".

YU Grupa postoji pune 52 godine, i nedavno su imali veliki spektakl koncert na Stadionu Tašmajdan povodom pola veka uspešne rokenrol karijere.

Rođena braća Žika i Dragi Jelić sa rođakom Petrom čine esenciju benda i u ovoj godini dobili su i mjuzikl "Crni leptir" prema njihovim pesmama, a očekuje se i knjiga-monografija i dugometražni dokumentarni film.

Aerodrom je jugoslovenska i hrvatska rok grupa osnovana 1978. godine u Zagrebu.

Bend je bio aktivan u periodu 1978-1987, kada je snimio pet albuma.

Posle raspada grupe 1987. godine, frontmen Jurica Pađen nastupao je solo, ali i sa drugim bendovima, da bi 2000. godine ponovo okupio bend, tako da danas još uvek aktivno nastupaju, a u obnovljenom periodu snimili su tri studijska i jedan koncertni album.

Hard rok sastav Divlje jagode iz Bosne i Hercegovine slavi jubilej 45 godina karijere i skoro su imali uspešan rasprodat koncert u Mts Dvorani.

Gostovali su i na spomenutom koncertu YU Grupe na Tašmajdanu i kod srpskog pop rok sastava Osvajači koji će takođe svirati 24.12. na BG sajmu, kao i hard rok grupa Epilog iz Kragujevca.

Teška industrija je bosanskohercegovačka rok-grupa osnovana 1974. u Sarajevu. Osnivač je klavijaturista Gabor Lenđel, a u originalnoj postavi su bili i gitarista Vedad Hadžiabdić, basista Ivica Propadalo, bubnjar Senad Begović i pevač Fadil Toskić.

Pravu afirmaciju grupa stiče 1975. dolaskom čuvenog pevača Seida Memića Vajte.

Tekstove pesama uglavnom je pisao antologijski pesnik Duško Trifunović.

Grupa je svirala hard-rok a neki kritičari smatraju da je "Teška industrija neizbežna karika u istorijskom nizu koji povezuje progresivni rok Kornelija Kovača sa pastirskim rokom Gorana Bregovića".

Bend Vatreni poljubac je hard rok/hevi metal bend osnovan 1977. u BiH, čiji je vođa kompozitor, tekstopisac, pevač i gitarista Milić Vukašinović.

Bend se smatra regionalnim pionirom hevi metal žanra i jednim od najznačajnijih rok bendova sarajevske i bivše jugoslovenske pop-rok scene.

Za 45 godine postojanja, bend je izdao 9 studijskih albuma, menjali su pevače, a na jednom albumu je sve pesme snimio Mladen Vojičić Tifa.

Rokerski sastav Atomsko sklonište iz Pule, takođe je osnovan pre 45 godina (1977) , a posle osam studijskih albuma, od 1995. nisu snimili novi materijal.

Frontmen Bruno Langer - gitarista, pevač i pisac, sa podmlađenom ekipom "Atomaca" često gostuje u Beogradu na Beer festu i mnogim manifestacijama po celoj Srbiji.

 

 

 

Ostavite komentar