Kultura > Muzika

Ed Širan PONOVO NA SUDU zbog optužbi za plagijat

Pevač je u Velikoj Britaniji bio optužen za plagiranje pesme "Oh Why", a sada se suočava sa tužbom u Njujorku za numeru "Let's Get It On"

Autor: K1 info/nacional.hr

03/10/2022 > 10:21

podeli vest:

Ed Širan PONOVO NA SUDU zbog optužbi za plagijat
Foto: Youtube PrintScreen


Širan će se pojaviti na suđenju u Njujorku povodom kršenja autorskih prava za pesmu "Thinking Out Loud" iz 2014. godine, za koju tužioci tvrde da ju je ukrao od Marvina Geja.

Britanskog pevača tužio je Structured Asset Sales, koji drži udeo u autorskim pravima tekstopisca Eda Taunzenda, koji tvrde da je kopirao pesmu Marvina Geja "Let's Get It On", čiji je Taunzend koautor, a navodno je ista kao pesma Eda Širana "Thinking Out Loud".

Ed Širan i njegov pravni tim pokušali su da odbace tužbu, tvrdeći da su elementi za koje se tereti za kopiranje "uobičajeni i nezaštitivi". Međutim, sudija je odbio da to učini i u četvrtak odlučio da o slučaju rešava porota na saveznom sudu na Menhetnu. "Nema jasnog pravila da je kombinacija dva elementa koja se ne mogu zaštititi nedovoljna da bi predstavljala originalno delo", napisao je sudija o Širanovom argumentu za odbacivanje optužbe. "Delo može biti zaštićeno autorskim pravom iako je u potpunosti kompilacija nezaštićenih elemenata." Advokat firme Structured Asset Sales izjavio je za Reuters da je firma "zadovoljna" odlukom, dok Širan još nije dao komentar.

Vest je objavljena svega nekoliko meseci posle početka suđenja Širanu u Velikoj Britaniji povodom optužbe da je svojim singlom "Shape of You" iz 2017. kopirao pesmu "Oh Why" Semija Čokrija iz 2015. Pošto je dobio slučaj u aprilu, Širan je na Instagramu objavio: "Nadam se da ova presuda znači da se u budućnosti ovakve neutemeljene tvrdnje mogu izbeći. Ovo stvarno mora da se završi. Nadajmo se da se svi možemo vratiti pisanju pesama umesto dokazivanja da ih možemo napisati."

Pesme Marvina Geja već su bila uključene u tužbe za autorska prava. Njegovi naslednici uspešno su na sud izveli Robina Tika i Farela Vilijamsa zbog tvrdnji da je njihova pesma "Blurred Lines" plagijat pesme Marvina Geja "Got to Give It Up".

 

 

 

Ostavite komentar