Kultura > Knjige

SRPSKA KNJIŽEVNOST u Rumuniji IMA TRADICIJU dugu više od 200 godina

Održan srpsko-rumunski susret književnika, a učesnici su čitali delove svoje poezije i proze, i obraćali se na rumunskom i srpskom jeziku

Izvor: K1info/Tanjug

28/10/2022 > 11:47

podeli vest:

SRPSKA KNJIŽEVNOST u Rumuniji IMA TRADICIJU dugu više od 200 godina
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Književni susret autora rumunskog porekla iz Srbije i srpskog iz Rumunije, naslovljen "Desetoro književnika bez granica", održan je na Beogradskom sajmu knjiga.

Tokom jednoipočasonvnog susret na ispunjenom prostoru štanda zemlje počasnog gosta Rumunije, književnici su čitali delove svoje poezije i proze, i obraćali se na rumunskom i srpskom jeziku.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Učestvovali su Slavomir Gvozdenović, Ljubica Rajkić, Ljubinka Perinac Stankov, Borko Ilin, Goran Mrakić, Valentin Mik, Mirčea Lelea, Marijana Stratulat, Joan Baba i Aurora Rotariju Planjanin.

- Odavno smo ''kuvali'' sa prijateljima i kolegama Rumunima da imamo zajedničko predstavljanje. Verujem da ćemo ga ponoviti u Temišvaru, Novom Sadu i Pančevu - rekao je Gvozdenović.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Slavomir Gvozdenović

Profesor srpske književnosti iz Temišvara Gvozdenović je rekao da je na sajmu prisutna "osovina srpske književnosti u Rumuniji", podsetivši da ona ima tradiciju dugu više od 200 godina.

Perinac Stankov je primetila da je "lepo videti na sajmu toliko mladih", kao i rumunske pisce, a na skupu je istaknuto da su ovakvi autori dodatna prednost kulture i književnosti obe zemlje.

Illn se našalio da je "bez granica" iz naslova skupa iskusio u mladosti radeći na krstarenjima Sredozemljem, gde se nekima nije dopalo kada bi čuli da je iz Rumunije, a još manje to što je Srbin.

 

 

 

Ostavite komentar