Kultura > Film/TV

13 SJAJNIH OSTVARENJA na devetom FESTIVALU SRPSKOG FILMA u Čikagu

Na festivalu će biti prikazani dugometražni filmovi, kao i ostvarenja kratkog metra, ali i dva dokumentarna dela srpskih stvaralaca

Izvor: K1info/Tanjug

02/12/2022 > 08:53

podeli vest:

13 SJAJNIH OSTVARENJA  na devetom FESTIVALU SRPSKOG FILMA u Čikagu
Foto: Youtube PrintScreen


Deveti Festival srpskog filma počinje sutra u Čikagu, a tokom tri dana biće prikazano 13 najnovijih reprezentativnih filmskih ostvarenja reditelja iz Srbije, kao i srpskih stvaralaca koji žive u dijaspori a bili su učesnici brojnih internacionalnih festivala.

Publika u Čikagu moći će da oseti magiju pokretnih slika gledajući filmove "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, "Nije loše biti čovek" Dušana Kovačevića, "Leto kada sam naučila da letim" Radivoja Andrića i "Sveta Petka - krst u pustinji" Hadži Aleksandra Đurovića.

Drugi dan rezervisan je za kratkometažne filmove, među kojima je i "Sladoled", koji je već prikazan na šest filmskih festivala od Palm Springsa, preko Moskve do Kipra.

Reditelj tog filma Stiv (Svetozar) Spremo i glavni glumac Igor Obradović biće gosti festivala koji će razgovarati sa publikom, kao i glumci Ibrahim Koma, Bane Trifunović, Ana Lazarević - scenarista i reditelj filma "Game".

Među kratkim filmovima srpske dijasopre publika će u Čikagu moći da gleda i "Game", sa Banetom Trifunovićem u glavnoj ulozi, "Sedam hiljada duša" i "Heroje radničke klase". Biće prikazan i film "Lens Šijan", "9-5" i "Svi ćemo umreti sami".

Takođe, biće prikazana i dva dokumentarna filma - "Tragovima Đure Jakšića", reditelja Miodraga Jakšića i "To je Toma", Vladimira Ristića.

Festival se završava u nedelju kada će biti dodeljene nagrade.

 

Ostavite komentar