Kultura > Film/TV

28. FAF: PREMIJERA FILMA "Poslevode" Daneta Komljena

Igrani film "Poslevode" reditelja Daneta Komljena iz Banjaluke biće premijerno prikazan danas od 21 sat na 28. Festivalu autorskog filma

Izvor: K1info/Tanjug

27/11/2022 > 15:35

podeli vest:

28. FAF: PREMIJERA FILMA "Poslevode" Daneta Komljena
Foto: Youtube PrintScreen


Ostvarenje nemačko-špansko-srpske koprodukcije biće prikazano u Sali 6 Mts Dvorane, u okviru Takmičarskog programa FAF-a.

Prema rečima autora, novi dugometražni film nastajao je na veoma specifičan način, jer se razvijao kao kratak film, na osnovu jednog ostvarenja koji je snimao u Brazilu.

- Sa svim tim zbirkama kratkih priča, ideja, želeo sam da uradim nešto duže. Scenario se razvijao, za svaki segment filma pisan je drugačiji tekst. Scenario nije zaista postojao na standardni način, već se u procesu stvarao, lagano nastajao. Tek je završen pred sam početak snimanja, dok je pre toga bio u formi priručnika za celu ekipu na setu - objasnio je Komljen.

Radnja u prvi plan stavlja dvoje protagonista: Jonas proučava insekte i ribe, a Signe proučava lišće i bilje. Posle dana provedenog u baštama i bibliotekama, sastaju se, vozom odlaze iz grada i podižu šator na obali jezera. Dok čitaju, jedu voće, lutaju šumom i plivaju u hladnoj vodi, spoljašnji svet se čini sve udaljenijim. Pojavljuje se stranac i formira se trio, ali ima i drugih trija, drugih jezera, različitih mesta, različitih vremena.

- Sam naslov je namerno tako ostavljen da bude spojeno -"Poslevode", nije greška u pravopisu. Hteo sam da to bude neka nova reč, izmišljena, kao spoj dve reči. Postavlja se pitanje - šta bi bilo da nema vode? Ili, da li možemo da zamislimo ikad svet bez vode? Šta biva posle vode? - analizirao je autor simboliku naslova, samim tim i suštinu svog filma koji je snimljen u koprodukciji Nemačke, Srbije, Španije, Južne Koreje.

Film je prikazan na Berlinskom festivalu u vidu svetske premijere ove godine.

Dane Komljen (36) iz Banjaluke studirao je film i umetnost, a danas živi i radi u Berlinu. Njegov prvi dugometražni film, "Svi severni gradovi", premijerno je prikazan 2016. godine.

Novi film kao scenaristi potpisuju reditelj Komljen, i Džejms Latimer, sa kim je autor već sarađivao, dok igraju - Jonaš Hapka, Signe Vestberg, Ton Gras.

Foto: Youtube PrintScreen

Kadar iz filma "Poslevode"

- Naš film "Poslevode" ceo je u fragmentima, sniman na jezerima Španije. Jedna od tema jeste naš odnos sa prirodom kao pitanje gde danas mi živimo. Film je za mene umetnost vezana za čulo vida, sluha, možda i dodira, i u vezi sa tim, to je okvir, koji naš film istražuje - zaključio je reditelj i koscenarista Komljen.

Film "Poslevode" će nakon premijere sutra veče u Mts Dvorani biti prikazan i 30. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci (21:30).

 

Ostavite komentar