Kultura > Film/TV

Hrvati i Srbi ZAJEDNO: Sutra premijera filma "DA LI STE VIDELI OVU ŽENU?"

Filmovi nagrađivanih autora iz celog sveta od večeras će biti prikazivani na 28. Festivalu autorskog filma do 2. decembra u Beogradu

Izvor: K1info/Tanjug

25/11/2022 > 21:22

podeli vest:

Hrvati i Srbi ZAJEDNO: Sutra premijera filma "DA LI STE VIDELI OVU ŽENU?"
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Hrvatsko-srpski film "Da li ste videli ovu ženu?" tandema Dušan Zorić - Matija Gluščević, biće premijerno prikazan sutra od 19 časova na 28. Festivalu autorskog filma u Mts Dvorani, najavila je danas autorska ekipa ovog ostvarenja.

Susret sa medijima održan je u Maršalovom salonu Mts Dvorane, gde su govorili reditelji debitanti Matija Glušćević i Dušan Zorić, hrvatska glumica Ksenija Marinković i producentkinja Čarna Vučinić.

Autori su okupili regionalnu ekipu glumaca, te osim Ksenije Marinković, igraju - Boris Isaković, Olga Odanović, Isidora Simijonović, Jasna Ðuričić, Goran Bogdan, Isidora Minić, Tatjana Venčelovski, Olivera Viktorović, Nenad Ćirić, Vlasta Velisavljević (poslednja uloga), Milica Mihajlović, Melita Bihali, Ivana Trifunović.

- Kolega Matija i ja imali smo veoma slične ideje, čak i sličnu glavnu junakinju za filmove koje smo posebno krenuli da razvijamo i onda smo rešili da to objedinimo. Krenuli smo od neočekivanog junaka u scenariju koji nije tako ni čest ni interesantan na prvi pogled - izrekao je prve utiske ko-reditelj Dušan Zorić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dušan Zorić, Ksenija Marinković i Matija Gluščević

Film je imao ranije radni naziv "Metamorfoze", i predstavlja omnibus od tri individualne priče koje vezuje glavni lik Draginja, ali kao u nekim paralelnim životima.

U vrelini letnjih dana, junakinja Draginja, prodavačica usisivača od vrata do vrata, pronalazi telo mrtve žene koja veoma podseća na nju.

Ona takođe unajmljuje lažnog muža i pozajmljuje bebu iz porodilišta kako bi se pokazala starim prijateljima.

Draginja luta ulicama grada i postaje svačiji prijatelj u potrazi za izgubljenim pamćenjem.

Pod naletima vetra, kroz tri različita života, jedna sredovečna žena pokušava da iskoči iz svoje kože.

- Kada reditelj stvara film i krene da piše scenario, često je to monolog sa samim sobom i jedan usamljenički proces. Ovako, prijalo mi je da imam nekog sa kim mogu da podelim misli i ideje, imamo sličan ukus i drago mi je bilo da mogu Matiji da kažem šta sam zamislio, a onda njemu oči zasijaju kad je neka ideja prihvaćena - ocenio je Zorić i osvrnuo se na veliki broj poznatih glumaca u manjim rolama.

- Glumcima se dopao scenario i to šta mi radimo i pristali su da igraju, jer su shvatili da su njihovi likovi u službi junakinje, samim tim je doprinos veoma značajan - rekao je Dušan Zorić.

Ko-reditelj i ko-scenarista Matija Gluščević složio se sa Zorićem da je svakako lakše raditi u paru, jer se onda dobija povratna reakcija na neke zamisli, inače bi sedeo sam i pisao scenario ne znajući da li je to dobro.

- Odluka da radimo zajedno desila se spontano pre šest godina kad smo krenuli da spremamo ovaj film, a kako je on rekao, imali smo zaista slične ideje za scenario. Značilo nam je puno i ohrabrivalo nas je da zajedno u scenariju i tokom snimanja probamo neke nove stvari. Posebno mi je drago što naš prvenac predstavljamo na Festivalu autorskog filma, koji je pravi praznik filma, trenutak u godini koji uvek jedva čekam da pratim pet projekcija dnevno - istakao je Gluščević.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Matija Gluščević

On je ovaj neobični omnibus projekat žanrovski definisao kao - "egzistencijalnu dramu sa elementima nadrealnog", odnosno film koji "počinje kao socijalna drama, nastavlja se kao komedija, a onda se pretvara u horor".

Istaknuta hrvatska glumica Ksenija Marinković već je igrala po konceptu sličnom filmu "Nebesa" (2021) Srđana Dragojevića, koji takođe u scenariju ima tri sasvim odvojene priče u različitim vremenskim periodima.

- Mi smo snimali tri kratka igrana filma tokom tri leta, i svaki od njih bi mogao biti poseban film za sebe. Dobijala sam pojedinačno scenarija za svaki film, i tako smo i snimali, jedan po jedan - tri priče, tri filma - objasnila je Ksenija Marinković, omiljena u Srbiji i po filmu "Ustav Republike Hrvatske" (2016) Rajka Grlića, gde joj je partner bio Nebojša Glogovac.

- Imali smo jako dobru komunikaciju reditelji i ja. Od početka smo svoje troje zajedno govorili šta treba da se radi, dolazili do rešenja, umeju da me slušaju. Bila je to veoma kreativna saradnja - opisala je glumica proces rada.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ksenija Marinković

Ksenija Marinković igrala je i u srpskim filmovima "Šavovi" (2019) Miroslava Terzića, uz Snežanu Bogdanović, "Dobra žena" (2016) - rediteljski debi glumice Mirjane Karanović, i u poznatim hrvatskim ostvarenjima - "Neka ostane među nama" (2010) Rajka Grlića, "Metastaze" (2009) i "Ljudožder vegetarijanac" (2012) Branka Šmidta, i mnogim drugim.

- Naš film "Da li ste videli ovu ženu?" ima početnu tačku o ženi koju niko ne vidi. Ona je neprimetna, nevidljiva za mnoge. I kasnije smo postavili tako da zaista ne mora ona biti sredovečna, već je univerzalna. Onda je film narastao kao priča o ljudima koje niko ne zapaža, ne primećuje, jedna prava ljudska kriza. To je doba gde više i ne znaš kako da se postaviš. Veoma boli traženje svog identiteta - zaključila je glavna glumica Ksenija Marinković u sve tri priče novog filma, snimljenog u produkciji kuća Non-Aligned Films (Srbija) i Dinaridi Film (Hrvatska).

Ostvarenje je prikazano na Venecijanskom festivalu 2022 u programu "Nedelja kritike", kao i na festivalima u Nemačkoj, Luksemburgu, Španiji, Indiji, Francuskoj, i uskoro će putovati u Ženevu (Švajcarska), Bangkok (Tajland) i - Zagreb.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Čarna Vučinić, Dušan Zorić, Ksenija Marinković i Matija Gluščević

Filmovi nagrađivanih autora iz celog sveta od od večeras će biti prikazivani na 28. Festivalu autorskog filma do 2. decembra u Beogradu.

Festival se ove godine održava u šest bioskopa - Mts Dvorana kao centrala festivala, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Dom kulture Studentski grad i Cine Grand Rakovica.

 

 

 

Ostavite komentar