Kultura > Film/TV

Ljubav prema srpskom narodu bila je INSPIRACIJA ZA FILM "Lastavice Hristove"

"Lastavice Hristove" je priča o ruskim monasima koji su u proteklom periodu došli u Crnu Goru i život nastavili u okviru tamošnjih manastira

Izvor: K1info/Tanjug

24/11/2022 > 09:05

podeli vest:

Ljubav prema srpskom narodu bila je INSPIRACIJA ZA FILM "Lastavice Hristove"
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dokumentarni film imao je beogradsku premijeru sinoć u Parohijskom domu Hrama Svetog Save, nakon čega će biti u redovnoj bioskopskoj distribuciji u Srbiji i regionu.

Priča o ruskim monasima koji su u proteklom periodu došli u Crnu Goru i svoj život nastavili u okviru tamošnjih manastira, režirala je ruska rediteljka Julija Bočarova, koja je želela da kroz razgovore sa različtim sagovornicima, između ostalog i Mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, prikaže dubinu i lepotu pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Rediteljka Julija Bočarova kaže za Tanjug da je imala posebnu inspiraciju za nastanak filma

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Julija Bočarova, rediteljka dokumentarnog filma "Lastavice Hristove"

- Ljubav prema srpskom narodu me inspirisala da snimim film "Lastavice Hristove". Poželela sam da snimim film o srpskom narodu i pravoslavlju u Crnoj Gori. U gradovima širom Crne Gore počele se da se održavaju molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti. Mitropolit Amfilohije nas je blagoslovio da snimimo litije u Crnoj Gori. Bio je to poslednji film u kojem je učestvovao mitropolit Amfilohije - kazala je Bočarova i dodala da Srbi čuvaju znaju svoju istoriju, štite svoju crkvu i čuvaju svoju tradiciju.

- Srbi su pravoslavni narod koji ume da se raduje i voli - kazala je Bočarova.

Film je izazvao veliko interesovanje na Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu (MIFF 2021).

 

Ostavite komentar