Kultura > Film/TV

OSMO IZDANJE Kosovo i Metohija MEĐUNARODNOG FILMSKOG FESTIVALA u Gračanici

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) održava se pod sloganom "Ovde! " od 21. do 23. novembra u Domu kulture Gračanica

Izvor: K1info

19/11/2022 > 13:23

podeli vest:

OSMO IZDANJE Kosovo i Metohija MEĐUNARODNOG FILMSKOG FESTIVALA u Gračanici
Foto: press promo


Festival otvara višestruko nagrađivani film Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović", a prvog dana festivala biće prikazan i film Dušana Kovačevića "Nije loše biti čovek".

Film "Nije loše biti čovek" našeg čuvenog scenariste i reditelja Dušana Kovačevića prikazuje se prvog dana festivala u 19 časova. Priča prati profesora klavira Milana pet godina pošto je njegov kum, nekadašnja pop zvezda Ranko Beli nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. Milan odlučuje da razreši misteriju i konačno sazna šta se dogodilo sa Belim.

Ne nalazeći podršku i razumevanje porodice i okoline, Milan razvija prijateljski odnos sa psom lutalicom. U filmu igraju Vojin Ćetković, Branka Katić, Hristina Popović, Nenad Jezdić, Lena Kovačević, Gordan Kičić, Andrija Milošević, Lane Gutović, Mira Banjac i mnogi drugi naši poznati glumci.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za 21. novembar u 21 čas, a biće prikazan film "Strahinja Banović". Višestruko nagrađivana ljubavna priča inspirisana srpskom epskom pesmom "Banović Strahinja", smeštena je u kontekst savremene izbegličke krize.

Evropska filmska akademija uvrstila je "Strahinju Banovića" u izbor 30 najboljih evropskih filmova i jedini većinski film iz regiona bivše Jugoslavije koji je u konkurenciji za nagradu Evropske filmske akademije. Film je osvojio 5 nagrada uključujući i Kristalni globus za najbolji film na prestižnom festivalu u Karlovim Varima

Drugog dana festivala prikazuju se filmovi "Vesele devedesete" i "Sveta Petka: Krst u pustinji".

"Vesele devedesete" reditelja Lorenca Di Amika De Karvalja, u Srbiji je premijerno prikazan na Festivalu Evropskog Filma Palić a nastao je u koprodukciji Italije, Srbije i Portugalije. Nudeći gorkim tonovima obojenu sliku Italije, ova filmska priča o odrastanju smeštena je u leto 1994. koje će se ispostaviti kao leto ljubavi, privrženosti i otkrića.

Film "Sveta Petka – krst u pustinji", nesvakidašnji, autorski i duhovni film o najpoštovanijoj svetiteljki Pravoslavlja, zatvoriće drugi festivalski dan.

Poslednjeg dana festivala publika će imati priliku da premijero pogleda ostvarenje Nedeljka Kovačića "Vera", inspirisano uzbudljivom istinitom pričom o višestrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata.

"Heroji radničke klase" reditelja Miloša Pušića zatvoriće ovogodičnje izdanje Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala. Film je premijerno prikazan na Berlinalu, a domaću premijeru imao je na 50. FEST-u i osvojio je više nagrada na međunarodnim festivalima tokom protekle godine.

Dečiji program i ove godine ima posebno mesto da festivalu a najmlađa publika će imati jedinstvenu priliku da uživa u istaknutim evropskim animiranim filmovima, sinhronizovanim ili titlovanim na srpski jezik. Biće prikazani filmovi: "Vinski, nevidljivi super klinac", "Mala banda" i "Faraon, divljak i princeza".

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival organizuje Evropski kulturni forum u saradnji sa Domom kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Posle sedam uspešnih i posećenih izdanja KMMFF nastavlja da radi na podizanju kulturne svesti i jačanju kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, koristeći film kаo izrаžаjno sredstvo dostupno širokom аuditorijumu. Cena ulaznica za filmove na Festivalu je simbolična - 200 dinara za sve 2D projekcije.

 

Ostavite komentar