Kultura > Film/TV

Leonardo Dikaprio otkrio TAJNA PRAVILA Martina Skorsezea

Legendarni reditelj Martin Skorseze juče je proslavio 80. rođendan, što je prilika da se osvrnemo na neke od njegovih rediteljskih tehnika

Autor: K1info/index.hr

18/11/2022 > 16:29

podeli vest:

Leonardo Dikaprio otkrio TAJNA PRAVILA Martina Skorsezea
Foto: Youtube PrintScreen


Naime, Skorseze ima specifična pravila za glumce sa kojima radi, za neka od kojih je i sam Leonardo Dikaprio priznao da su praktično neviđena u filmskoj industriji. Jedno od prvih Skorsezeovih pravila je da je zaplet sekundaran u odnosu na njegov odnos sa glumcima u filmovima.

- Uvek je usredsređen na ono što glumac daje i dinamiku jedan na jedan. Zaplet je za njega sekundaran. Njegov fokus je da pronađe srž priče kroz glumce sa kojima radi - rekao je Dikaprio 2020. za The New York Times. Govoreći za The Hollywood Reporter 2014. godine, Dikaprio je naglasio koliko Skorseze usavršava vezu između glumca i reditelja.

- On poštuje proces i glumca. Mislim, znaš to gledajući filmove koje on radi, ali stvarno nema boljeg. Njemu je vaše izvođenje najvažnije, a film je na kraju koncipiran oko onoga što vi radite kao glumac i onoga što on iznosi... to je proces koji treba negovati i to je nešto što je talenat za sebe jer je teško postići da se mi kao izvođači osećamo ugodno na setu i budemo najbolji - rekao je Dikaprio.

Glumci koji rade pod Skorsezeovim vođstvom takođe mogu da očekuju ​​da će zapeti u "vrlo dugim, privatnim probama". Snimatelj Majkl Ni govorio je za Story First o vremenu koje je proveo sa Skorsezeom na filmu "Shutter Island" iz 2010. godine.

- On vreme sa glumcima provodi tokom vrlo dugih, privatnih proba. Kada počnu probe kamere, glumci su izuzetno spremni. Skorseze će dati male beleške glumcu dok je ekipa prisutna, ali ako dođe do značajnih izmena, ekipa se sklanja kako bi imao kratku privatnu probu - rekao je Ni.

U nedavnom intervjuu scenarista Terens Vinter potvrdio je koliko je Skorseze predan svom zanatu, otkrivajući da se reditelj "borio" da se jedna od najpoznatijih scena iz "Wolf of Wall Street" pojavi u filmu. Vinter je otkrio da filmska scena potonuća jahte zamalo nije ušla u finalni rez.

- Budući da je scenario bio tako dugačak, strahovali smo da će biti stvari koje ćemo morati smanjiti - poput sekvence u kojoj brod tone, a oni bivaju spaseni na moru. Bila je tako divlja i tako skupa. Svaka mu čast, Marti se samo nastavio boriti i rekao: 'Moramo to imati. Moram to imati' - kazao je za The Hollywood Reporter.

 

Ostavite komentar