Kultura > Film/TV

FILMSKA ostvarenja "VERA SANJA MORE" i "UTAMA" pobednici 18. SLOBODNE ZONE

"Utama" i "Vera sanja more" proglašeni su za najbolje angažovane filmove međunarodnog, odnosno regionalnog programa festivala

Izvor: K1info

09/11/2022 > 09:21

podeli vest:

FILMSKA ostvarenja "VERA SANJA MORE" i "UTAMA" pobednici 18. SLOBODNE ZONE
Foto: Andreas Hoefer - Pandora Film


Projekcijom finskog ostvarenja "Raj za karaoke" Einarija Pakanena i svečanom dodelom nagrada u utorak, 8. novembra u Domu omladine je zatvoren 18. Filmski festival Slobodna zona.

Najbolji angažovani film u Regionalnoj selekciji je "Vera sanja more" Kaltrine Krasnići, filmski portret sredovečne udovice koja mora da se suoči sa surovom stvarnošću duboko ukorenjenog patrijarhata na ovim prostorima.

- Vera sanja more je priča dobro poznata svakoj ženi na Balkanu, priča u kojoj se svaka od nas prepoznaje i koja nas podseća da borba za rodnu ravnopravnost još traje. Istovremeno, način na koji je ispričana i mračni tonovi koji je prate, realistično oslikavaju ne samo život žena, već i muškaraca na našem komadiću planete, nemoćnom da konačno odživi svoju prošlost. Film koji udara u glavu, ali bez nokauta - piše u obrazloženju žirija koje su činile novinarka Tamara Skrozza, rediteljka Milica Tomović i producentkinja i teoretičarka Jelena Mišeljić.

Nagradu je u ime ekipe primio Škumbin Istrefi Istra, producent ovog ostvarenja snimljenog u koprodukciji Albanije, Severne Makedonije i Kosova.

- Veoma sam srećan što sam gost festivala sa filmom i naročito zbog toga što smo dobili nagradu. Kultura je most koji ruši sve predrasude i ovo je velik korak neophodan za pomirenje naša dva naroda -  poručio je Istrefi.

Foto: press promo/ Slobodna zona

 

Članice žirija su Nagradu Human Rights dodelile filmu Hrvatskog narodnog preporoda Gorana Devića, a Specijalno priznanje dokumentarcu "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski.

- Hvala Slobodnoj zoni što već 18 godina otvara teme koje bi mnogi rado gurnuli pod tepih, ali vi ne date - poručila je Vedrana.

Najbolji angažovani film u Međunarodnoj selekciji je "Utama" Alehandra Loajse Grisija, o starijem bračnom paru bolivijskih starosedelaca koji se suočavaju sa surovim uslovima života.

Članovi žirija - rediteljka Aleksandra Odić, umetnica performansa Nezaket Ekiči i video i filmski umetnik Boško Prostran nagradili su ovaj film "koji nas uvlači u intimne ljudske emocije protagonista, omogućavajući nam da učestvujemo u sukobima koji se dešavaju u udaljenom delu sveta, a utiču na sve nas: promena porodičnih struktura i tradicije, migracije izazvane globalnim klimatskim promenama, oproštaj i suočavanje sa smrću koja se približava”.

Foto: press promo/ Slobodna zona

 

Specijalno priznanje u ovoj selekciji dodeljeno je filmu "Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša" Andreasa Drezena.

Najbolji film novouspostavljene linije, "Prva dva koraka", je dokumentarac Ljubav, nemačke marke i smrt Džema Kaje, o turskim folkerima u Nemačkoj odlučio je žiri mladih reditelja u sastavu: Siniša Cvetić, Matija Gluščević i Dušan Zorić.

- Svaki put kada ne odem na neki festival, ja dobijem nagradu, tako da sledeći put neću ići u Kan, Berlin, Veneciju i Lokarno. Nažalost, nisam mogao da dođem u Beograd, ali ova nagrada će mnogo pomoći bioskopskoj distribuciji filma u Srbiji - rekao je Kaja u svojoj video-poruci zahvalnosti.

Srednjoškolski žiri za najbolji film Selekcije 8+ proglasio je igrano ostvarenje "Časna sestra fudbalski trener" Roberta Buesa o opatici koja u sirotištu za dečake osniva fudbalski tim, a Selekcije 14+ dokumentarac "Nevinost" Gaja Davidija o mladim ljudima stradalim tokom služenja obaveznog vojnog roka u Izraelu.

U svom video-obraćanju Davidi je istakao da je naročito srećan jer je dobio nagradu od mladog žirija.

- Ovaj film sam pravio misleći na tinejdžere, prevashodno u Izraelu, ali i širom sveta i veoma sam uzbuđen i srećan što sam dobio nagradu upravo od vas.

Nagrada publike pripala je dokumentarcu "Plesati Pinu" Florijana Hancen-Cioba.

"Nevinost" Gaja Davidija (13:30)
"Moja zamišljena zemlja" Patrisija Gusmana (16:00)
"Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša" Andreasa Drezena (18:30)
"Trougao tuge" Rubena Estlunda (21:00) 

Od 9. do 23. novembra publici u celoj Srbiji dostupan je veći deo filmova sa ovogodišnjeg programa, preko platforme KinoKauch.

 

 

Ostavite komentar