Kultura > Film/TV

U životu ništa nije CRNO i BELO - dokumentarni film "DVA LICA RATA" prikazan u Kinoteci

Film je prikazan u velikoj dvorani Jugoslovenske kinoteke gde je u februaru 1946. godine suđeno najvišim oficirima Vermahta za ratne zločine

Autor: K1 info/Tanjug

05/10/2022 > 17:54

podeli vest:

U životu ništa nije CRNO i BELO - dokumentarni film "DVA LICA RATA" prikazan u Kinoteci
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Austrijski dokumentarni film "Dva lica rata" autora Zorana Dobrića biće prikazan 7. oktobra (20:00) na Drugom programu Radio-televizije Srbije, najavio je danas direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Dobrićev film danas je imao srpsku premijeru simbolično u velikoj dvorani Jugoslovenske kinoteke gde je, prema rečima Ristića, u februaru 1946. godine suđeno najvišim oficirima Vermahta za ratne zločine u Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata.

Glavne teme "Dva lica rata" su nemački general Franc Beme, Austrijanac, odgovoran za smrt oko 35.000 Srba, Jevreja i Roma 1941. godine i Austrijanka Diana Budisavljević, zaslužna za spašavanje hiljada srpske dece iz hrvatskih logora smrti.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Dokumentarni film "Dva lica rata"

Beme je kao komadant okupacione zone u Srbiji izdao naređenje da se strelja 100 Srba za jednog ubijenog nemačkog vojnika, a 50 za ranjenog, na osnovu koga su izvršeni masovni zločini u oktobru 1941. godine u Dragincu, Kraljevu i Kragujevcu.

Pre početka prikazivanja filma, Dobrić je prisutnima rekao da je film njegov pokušaj da prikaže "svoje osnovno ubeđenje da u životu ništa nije crno i belo, koliko želimo da to vidimo".

Prema njegovim rečima, s jedne strane je Beme, koji je imao značajnu ulogu u Hitlerovoj vojsci i bio je "jedan od najvećih zlotvora Drugog svetskog rata", koji se ubio jer "nije imao hrabrosti da sačeka suđenje u Nirnbergu".

- Beme nema potomaka. Kako mi Srbi imamo običaj da kažemo: "Seme mu se zatrlo" - rekao je Dobrić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Zoran Dobrić, autor dokumentarnog filma "Dva lica rata"

S druge strane je Budisavljević, Austrijanka iz Insbruka, koja se udala za Srbina Julija Budisavljevića, i "imala je potrebu da pomogne srpskoj deci kojoj se nije smelo pomoći".

Prema njegovim rečima, Budisavljević je rizikovala svoj i život svoje porodice kako bi pomogla srpskoj deci, što pokazje i da se 1942. godine ponovo morala udati za svog supruga, ovaj put u katoličkoj crkvi u Zagrebu, kako bi ustašama pokazali svoju lojalnost.

Dobrić je istakao da su Budisavljević pomogli "koliko god bilo nepojmljivo" neki nacistički generali u spasavanju srpske dece iz logora, vršeći pritisak na hrvatskog poglavnika Antu Pavelića, vrh Katoličke crkve i ustaškog generala Eugena Didu Kvaternika.

- Prosto je nespojivo i nepojmljivo, ali je bilo tako - naveo je Dobrić.

Smederevac rodom, Dobrić je od 1991. godine zaaposlen u Austrijskoj državnoj televiziji (ORF) kao istrazivački novinar i dokumentarista.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Dejan Ristić i Zoran Dobrić

Jednočasovni film je nastajao od 2017. do 2021. godine, na osnovu Dobrićevog višegodišnjeg istraživanja arhivske građe, a rađen je u produkciji ORF, gde je premijerno prikazan u januaru prošle godine.

Dragić je upozorio da Austrijanci, nezainteresovani za naš prostor, o događajima obrađenim u filmu "nisu imali nikakve informacije, sa malim izuzetkom od stotinjak ljudi".

Ristić je istakao da su za kulturu sećanja od prvorazredne važnosti dela koja stvaraju Dobrić i retki pojedinci, kao i da je "Dva lica rata", kao "istinski poduhvat", Muzej žrtava genocida podržao građom i savetima, a posebno njegova stručnjakinja Jasmina Tutunović Trifunov.

Prema njegovim rečima, važno je bilo da Dobrićev film "odjekne u Austriji, izazove razičite reakcije mahom pozitivne, i na neki način bude katarzičan za austrijsko društvo".

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida

Ristić je podsetio da su Austrijanci bili na visokim položajima u Vermahtu i da "su se svetili za srpsku pobedu u Prvom svetskom ratu".

- Beme u naredbi za streljanja podseća da treba da se sete da se austrijska i nemačka krv lila od 1914. do 1918. godine. I debelo su se svetili na običnim građanima, svima koji su predstavljali smetnju okupacionom režimu tetora - naglasio je Ristić.

 

 

 

Ostavite komentar