Kultura > Film/TV

Ovaj DOMAĆI film krije pravu MISTERIJU: Premijera se stalno ODLAŽE, a u glumačkoj postavi su SVA NAJVEĆA IMENA

Žika Todorović, Branka Katić, Biković, Kičić, Đuricko, Vuk Kostić, Nina Janković, Lazar Ristovski, i mnogi drugi glume u ovom filmu

Autor: K1info/danas.rs

08/09/2023 > 21:01

podeli vest:

Ovaj DOMAĆI film krije pravu MISTERIJU: Premijera se stalno ODLAŽE, a u glumačkoj postavi su SVA NAJVEĆA IMENA
Foto: Facebook printscreen/the Absurd Scam


Jedna od najvećih misterija domaće kinematografije prethodnih gotovo deset godina predstavlja izvesni naslov "Apsurdni eksperiment".

O filmu se piše već jako dugo vremena. Na Imdb stranici se svake godine datum premijere pomera. Navodno je sve snimljeno još 2015. godine, i od tad je film u procesu post-produkcije. Mimo tih osnovnih, imamo veoma malo informacija.

Međutim, ono što je najintrigantnije kod samog filma, iako je pravljen u domenu arthousa i eksperimentalnog filma, glumačka postava je sastavljena od najvećih zvezda glumišta.

Svakako najviše interesuje to što je u jednoj od glavnih uloga pokojni Nebojša Glogovac, ali tu su i Žika Todorović, Branka Katić, Petar Božovic, Miloš Biković, Gordan Kičić, Mirjana Karanović, Sergej Trifunović, Nikola Đuricko, Vuk Kostić, Nina Janković, Lazar Ristovski, Predrag Manojlović, Katarina Zutić, Branislav Lečić, Mirka Vasiljević, Vojilsav Brajović, Radivoje Bukvić, Hana Selimović, Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Jelisaveta Orašanin, Dragan Mićanović….

Film je režirao mladi režiser i scenarista, Boško Ilić, koji je duže vreme boravio u Americi, a došao je u aprili 2014. u Beograd, da bi snimio film koji je, kako je tada najavljeno namenjen američkom tržištu. Snimanje se odvijalo na različitim lokacijama – u Savamali, na Novom Beogradu, garaži ispod Skupštine, a ove lokacije su uspele da dočaraju dramatičnost koja se prožima kroz ceo film.

"Apsurdni eksperiment" je triler sa dve priče, gde prvi deo čini priča o "Rajskoj prevari", a drugi predstavlja priču "Apsurdni eksperiment". Trejler za film je moguće pronaći na Fejsbuk stranici ovog filma.

Kako je tada najavljivao reditelj, njegov cilj je bio da predstavi društvo koje se zasniva na nepoverenju u današnje vreme, i da pokaže da živimo u svetu koji je materijalno bogat, ali emotivno vrlo siromašan. Jedna replika u filmu kaže: „Mnogo je ljudi, da bi svako bio čovek“.

Ipak, uprkos pompeznim najavama da će postići veliki uspeh u Americi, glumci iz filma ne znaju kakva je sudbina ovog ostvarenja. Nezvanične priče iz filmskih krugova kažu da reditelj navodno nije bio zadovoljan kako je montiran film, pa zbog toga nije bila premijera u jesen 2015, kako je prvo bilo bilo najavljeno. Rok se stalno pomerao, pa je počela korona.

Mirjana Karanović je u njenom intervjuu za Noizz pre 3 godine rekla kako je sve u vezi sa tim filmom veoma bizarno:

– Biću iskrena: svi koji smo radili na tom filmu, svi glumci, cela ekipa – radili smo to isključivo zbog dobrih honorara. Scenario je za mene i za ostale bio potpuno nerazumljiv u smislu o čemu se radi, sta se dešava, ko su ti likovi. Pojavio se jedan mlad i zgodan dečko koji se predstavio kao producent i finansijer tog filma. Ne sećam se njegovog imena, ali se sećam da je bio menadžer nekom poznatom sportisti (bivši menadžer u to vreme). Ne znam kako ga je taj prilično autistični i bizaran mladi reditelj, koji nije ni završio neku školu za režiju (mislim da se bavio fotografijom), ubedio da finansira film. Mislim da je, koliko se sećam šta mi je pričao, verovao da će film zaraditi mnogo para u Americi. Pokušala sam da izrazim svoju sumnju u to, ali on mi nije verovao, tako da sam odustala. Pomenuti menadžer je animirao Glogovca, a onda je Glogi pozvao sve nas i mi smo svi pristali. Snimanje je bilo isto bizarno. Stajali smo u nekim čudnim objektima izgrađenim u hali, u skoro totalnom mraku i govorili rečenice, a neki put se sasvim sporo kretali. Ništa mi nije bilo jasno, kao ni bilo kome drugom, ali smo izgurali to. Ja sam jedva čekala da se sve to završi i da idem kući – istakla je slavna glumica.

Na Vikipediji ovog filma stoji da je premijera filma zakazana za 2023. goinu, ali to u ovom slučaju ne mora puno da znači. Sa druge strane, kako i ime kaže, možda je sve oko ovog filma Apsurdni eksperiment, pa kako radnja, tako i sve vezano za film, van samog filma i radnje, i možda smo svi deo tog apsurda i eksperimenta.

 

Ostavite komentar