Kultura > Film/TV

Prva KANSKA SENZACIJA: 6 minuta ovacija za DRAMU iz Drugog svetskog rata "The Zone of Interest"

Prisutni su toplo pozdravili Glejzera i ekipu filma nakon što su prikazali toliko užasa na ekranu, nagradivši ih šestominutnim aplauzom

Izvor: K1info

20/05/2023 > 12:49

podeli vest:

Prva KANSKA SENZACIJA: 6 minuta ovacija za DRAMU iz Drugog svetskog rata "The Zone of Interest"
Foto: Tanjug/Vianney Le Caer/Invision/AP


Džonatan Glejzer je isporučio prvu senzaciju na Filmskom festivalu u Kanu. "The Zone of Interest", četvrti rediteljev dugometražni film posle ostvarenja "Sexy Beast", "Birth" i "Under the Skin", dobio je šestominutne ovacije posle svetske premijere.

Glejzerov film je strog i izazovan jer govori o komandantu Aušvica i njegovoj supruzi, koji su stvorili svoj dom iz snova neposredno pored koncentracionog logora. Neprestano zapomaganje logoraša,  pucnjevi i dim iz krematorijuma pohode njihov raj, ali supružnička ravnodušnost prema takvim užasima stvara zastrašujuću i zlokobnu suprotnost.

 - Veliko vam hvala, zaista sam oduševljen ovim. To je san. Da budem deo ovoga sa vama, hvala vam - rekao je Glejzer publici posle ovacija.

Publika je toplo pozdravila Glejzera i ekipu filma nakon što su prikazali toliko užasa na ekranu, nagradivši ih šestominutnim aplauzom. Publika je naročito pozdravila Sandru Huler, čiji je lik "kraljice Aušvica" najstrašniji u filmu. Posle Glejzerovog kratkog obraćanja, publika je aplaudirala još oko minut.

"The Zone of Interest" je labavo zasnovan na istoimenom romanu Martina Ejmisa iz 2014. Sandra Huler tumači ulogu supruge Rudolfa Hesa, komandanta Aušvica tokom Holokausta. U glumačkoj ekipi su i Kristijan Fridel, Danijel Holcberg i Saša Maz.

U svojoj recenziji, vodeći filmski kritičar magazina Variety Oven Gliberman između ostalog je naveo: "To je izvanredan film - jeziv i dubok, meditativan i impresivan, film koji na svetlost iznosi ljudsku tamu i istražuje je kao pod mikroskopom. U izvesnom smislu to je film koji igra na naš voajerizam, našu radoznalost da vidimo nevidljivo. Ipak, to čini sa snažnom originalnošću."

Foto: Tanjug/Vianney Le Caer/Invision/AP

Sandra Huler, reditelj Džonatan Glejzer i Kristijan Fridel

Za Glejzera, "The Zone of Interest" predstavlja njegovu prvu filmsku premijeru u Kanu. Engleski reditelj pravio je duge pauze između svojih filmova. Devet godina razdvaja "Birth" i "Under the Skin", dok je između tog filma i "The Zone of Interest" prošlo 10 godina.

A24 stoji iza filma "The Zone of Interest" i očekuje se da će ga objaviti kasnije ove godine.

 

Ostavite komentar