Kultura > Film/TV

Reditelj Luka Mihailović pogađa u metu: Sloboda je da NE RADIŠ ono što NEĆEŠ

Mladi sineasta kaže da je "Indigo kristal" počeo kao dilplomski studentski film, a kasnije je Miodrag Radonjić pozvan za glavnu ulogu

Izvor: K1info/Tanjug

15/03/2023 > 12:26

podeli vest:

Reditelj Luka Mihailović pogađa u metu: Sloboda je da NE RADIŠ ono što NEĆEŠ
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Luka Mihailović koji je govorio o svom debitantskom filmu "Indigo kristal".

Mihailović je rekao da je znao da će "Indigo kristal" podići frku jer je bio cilj da se gađa širi spektar publike, s jedne strane art haus gledalaca sa stilom i načinom kako su doneli film, a sa druge strane okupljena ekipa ukazuje na "potpuno komercijalan projekat".

- To je dobra klackalica između ta dva pristupa - rekao je Mihailović.

Prema njegovim rečima, film je "nikao organski, kao korov iz pukotine u betonu", jer je počeo kao dilplomski studentski film, sa kolegom sa fakulteta Denisom Murićem, a kasnije je Miodrag Radonjić pozvan za glavnu ulogu.

- Međutim, njemu se scenario toliko svideo da je odlučio da sa mnom radi na scenariju i preuzme produkciju filma, što je podgilo sve na jedan novi nivo i dao mu veličinu kakvu i treba da ima - istakao je reditelj.

Mihailović je dodao da je vizuelni identitet oslikan u radu na crno beloj fotografiji direktora fotografije Vladimira Milivojevića Bugija, a članovi sastava Crni Cerak su prihvatili da rade muziku, a kasnije i uloge "jer teško je naći klince da igraju ulicu, a da bude uverljivo".

- Muzika me inspiriše čak i više od filmova. Uvek je bila jedan od glavnih rediteljskih postupaka u kratkim filmovima i sada u "Indigo kristalu" - naglasio je Mihailović.

Prema njegovim rečima, u filmu se, pored raznorodne muzike poput one iz šezdesetih prošlog veka, koristi žanr današnjice dril, koji je od andergraund supkulture postao mejnstrim.

Mihailović je rekao da se nada da će gledajući njegov film "publika da doživi osećaj katarze na kraju", jer su "gađali momenat pravde, ma kakva ona bila, za našeg glavnog junaka na kraju".

 - Postoji ideja, koju smo istakli na posteru, da nije sloboda da radiš sve što hoćeš, sloboda je da ne radiš ono što nećeš. Pokrivamo toliki spektar generacija da svako u svakom liku može da nađe svoju ideju za sebe - rekao je mladi sineasta.

Snimanje u rodnom Šapcu za Mihailovića je "bilo genijalno", jer je bio na domaćem terenu i mogao je peške da ide na set svaki dan, i pojavi se i ode kad poželi.

 

Ostavite komentar