Kultura > Film/TV

Odmah IZA DIZNIJA: Ovogodišnja NOMINACIJA za Oskara je 53. u KARIJERI Džona Vilijamsa

Kompozitor je osvojio Oskare za "Ratove zvezda", "Violinistu na krovu", "Ajkulu", "E.T. " i "Šindlerovu listu"

Izvor: K1info/index.hr

09/03/2023 > 14:34

podeli vest:

Odmah IZA DIZNIJA: Ovogodišnja NOMINACIJA za Oskara je 53. u KARIJERI Džona Vilijamsa
Foto: Youtube PrintScreen/CNN


Džon Vilijams je napisao neke od najpoznatijih muzičkih tema u istoriji filma - od "Ajkule" preko "Šindlerove liste" do "Ratova zvezda". Za Oskara je nominovan 53 puta, više od bilo kog živog umetnika, a da mu parira može samo Volt Dizni sa 59 nominacija.

Novu nominaciju stekao je ogoljenim, ali dirljivim numerama za film Stivena Spilberga "Fabelmanovi". Sa 91. godinom Vilijams je najstarija osoba nominovana za Oskara, a ukoliko osvoji u nedelju svoju šestu statuu, biće i najstarija koja je pobedila u nekoj takmičarskoj kategoriji. Trenutni rekord drži scenarista Džejms Ajvori sa 89 godina.

- Čini se nestvarnim da neko može biti tako star i da radi toliko dugo - nedavno je rekao Vilijams za NBC. - Još sam uzbuđen, čak i posle 53 godine - prokomentarisao je svoju poslednju nominaciju. - Jako mi je drago i mislim da je ljudski osećati zadovoljstvo kada neko ceni vaš rad.

Tokom svoje neverovatne karijere, kompozitor je osvojio Oskare za muziku za "Ratove zvezda", "Violinistu na krovu", kao i za tri filma Stivena Spilberga sa kojim je blisko povezan - "Ajkulu", "E.T. " i "Šindlerovu listu".

Više puta se za Oskara takmičio sa samim sobom. Vilijams je poznat po svojim veličanstvenim neoromantičnim kompozicijama u Vagnerovom stilu, u suprotnosti sa eksperimentalnijim delima koja su česta među mnogim modernim kompozitorima van Holivuda. Prvu nominaciju za Oskara dobio je za film "Dolina lutaka" iz 1967., a prvu nagradu osvojio je 1972. za "Violinistu na krovu".

Stiven Spilberg pozvao ga je 1974. da radi muziku za njegov debitantski film "The Sugarland Express", čime je počelo njihovo dugovečno partnerstvo. Već sledeće godine snimili su slavnu "Ajkulu". Zlokobni dvotonski ostinato koji je Vilijams komponovao za film postao je sinonim za strah.

- Džon Vilijams je zapravo oštrica "Ajkule" - rekao je Spilberg prošle godine na proslavi Vilijamsovog 90. rođendana. Saradnju su nastavili i u filmu "Bliski susreti treće vrste" i od tada gotovo da nisu stali. Spilberg je njihovu vezu nazvao "najvećom saradnjom u karijeri i jednim od najdubljih prijateljstava u životu".

- Džon je popularisao filmsku muziku više nego ijedan drugi kompozitor - kazao je reditelj. Spilberg je bio taj koji je Vilijamsa upoznao i sa Džordžom Lukasom, što će se izroditi u verovatno najprepoznatljiviju filmsku muziku ikada - "Ratove zvezda".

- Napisao je 'soundtrack' naših života - rekao je slavni dirigent Gustavo Dudamel za The New York Times prošle godine. - Kad slušamo Džona, vraćamo se vremenu, ukusu, mirisima.

Ostali filmovi sa Vilijamsovom muzikom, njih više od stotinu, uključuju Supermena, prva tri filma iz serijala o Hariju Poteru i nekoliko filmova o Indijani Džonsu.

- Harison Ford je pretvorio Indijanu Džonsa u kultnog akcionog junaka, ali Džon nas je uverio u te pustolovine svojim pulsirajućim melodijama - rekao je Spilberg.

A Vilijams nema nameru da stane. - Ne možete se penzionisati od muzike. To je poput disanja.

 

Ostavite komentar