Kultura > Film/TV

Reditelj Darko Lungulov pred premijeru na FEST-u: Film o Yu Grupi je INTIMAN I EPSKI

"Yu Grupa - Trenutak sna" sadrži mnoštvo arhivske građe sa oko 40 rolni super 8 filmova koji su snimani šezdesetih i sedamdesetih godina

Izvor: K1info/Tanjug

02/03/2023 > 13:18

podeli vest:

Reditelj Darko Lungulov pred premijeru na FEST-u: Film o Yu Grupi je INTIMAN I EPSKI
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je reditelj Darko Lungulov koji je govorio o svom dokumentarnom filmu "Yu Grupa - Trenutak sna" koji će biti premijerno prikazan danas na FEST-u.

- Mislio sam da znam puno o Yu Grupi. Snimao sam film sedam godina, pratio njene članove i upoznavao članove porodice, imao više interjvua i sazno puno toga. Mislim da sad znam istoriju Yu Grupe bolje od njih samih - naveo je reditelj.

Lungulov je dodao da je saznao, između ostalog, da su basista Žika Jelić i gitarista Dragi Jelić prethodno svirali u grupi Džentlmeni, sa kojom su sa drugim sastavima nastupali u  Domu omladine Beograda na proslavama rođendana predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

- Porodica Jelić i Yu Grupa imaju talenat koji nama kao naciji fali a to je sloga. Oni su jedna jaka porodica u kojoj svi navijaju jedni za druge. Jedan za sve, svi za jednog - ocenio je Lungulov.

Prema njegovim rečima, pored talenta i upornost je nešto zbog čega je Yu Grupa toliko dugovečna i značajna.

Lungulov je podsetio da je Yu Grupa nazvana po drugoj Jugoslaviji, na čijem početku su rođeni njeni članovi, i sa njim odrastali, ali se država raspala a bend je preživeo.

"Yu Grupa - Trenutak sna" ne govori samo o bendu nego i o porodici Jelić, a Lungulov ističe da je to "intiman ali i epski film, vrlo širok i dubok, zahvata 80 godina".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Darko Lungulov, reditelj dokumentarnog filma "Yu Grupa - Trenutak sna"

Lungulov je rekao da očekuje da će gledaoce film emotivno dotaći, pošto se prepliću priče o tri brata Jelić, Žiki, Dragom i Radetu, koji odrastaju i počinju da se bave muzikom.

- Pratimo porodične sudbine i zemlju koja se razvija, razvoj pop muzike, bendove i najmlađeg člana Petra Jelića koji je sa Yu Grupom 30 godina - naveo je reditelj.

Prema njegovim rečma, film donosi mnoštvo do sada neviđene arhivske građe, pošto mu je Žika dao oko 40 rolni super 8 filmova koji su se snimali šezdesetih i sedamdesetih godina.

- To su filmići od tri minuta bez zvuka. Ti filmovi su isprepleteni sa arhivom Filmskih novosti i Radio-televizije Srbije i daju tapiseriju vremena, emotivnu sliku isprepletenu u jedan film - rekao je Lungulov.

Upitan kada je Yu Grupi osnovanoj 1970. godine bilo najteže, Lungulov je rekao da je to bilo kada su 1981. u požaru izgubili opremu i kombi,  "Žika je bio teško povređen i dugo se lečio od opetkotina, a bend je prestao sa sviranjem".

 - Ali su se izborili, vratili i danas su jači nego ikada - zaključio je Lungulov.

 

Ostavite komentar