Kultura > Film/TV

Nemački rimejk filma "Na Zapadu ništa novo" TRIJUMFOVAO na dodeli BAFTA nagrada u čak 7 KATEGORIJA

Konkurencija je bila oštra i u kategoriji za najboljeg glavnog glumca, a nagrada je pripala Ostinu Batleru za ulogu Elvisa Prislija

Izvor: K1info/Tanjug

20/02/2023 > 09:05

podeli vest:

Nemački rimejk filma "Na Zapadu ništa novo" TRIJUMFOVAO na dodeli BAFTA nagrada u čak 7 KATEGORIJA
Foto: Tanjug/Vianney Le Caer/Invision/AP


Nemački antiratni film "All Quiet on the Western Front" (Na Zapadu ništa novo), osvojio je sinoć nagradu za najbolji film na dodeli nagrada Britanske akademija filmske i televizijske umetnosti (BAFTA). Ovo ostvarenje bilo je nominovano u čak 14 kategorija, a osvojilo je ukupno sedam.

Zasnovan na istoimenom romanu nemačkog klasika Eriha Marije Remarka, koji je objavljen 1929. godine, film govori o strahotama Prvog svetskog rata iz perspektive mladog nemačkog vojnika.

Nagrađen je reditelj filma Edvard Berger, a nagrade su dodeljene i za najbolju adaptaciju scenarija, za najbolji film na van engleskog govornog područja, za zvuk i najbolju kompoziciju, prenosi Reuters.

- Hvala svima koji su mi vratili poverenje u samog sebe kada sam počeo da sumnjam i kada sam izgubio veru da mogu da snimim ovaj film - rekao je reditelj Edvard Berger i zahvalio se svojoj filmskoj ekipi i svim protagonistima drugih nominovanih filmova.

Konkurencija je bila oštra i u kategoriji za najboljeg glavnog glumca, a nagrada je pripala Ostinu Batleru za ulogu Elvisa Prislija u filmu "Elvis". Za najbolju žensku glumicu proglašena je Kejt Blanšet ("Tár"), dok je nagrada za najbolju sporednu glumicu i glumca pripala Keri Kondon i Beriju Keoganu za film "The Banshees of Inisherin" (Duhovi ostrva).

Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti odala je priznanje pokojnoj britanskoj kraljici Elizabeti II koja preminula prošlog semptembra.

Glumica Helen Miren, koja je osvojila i nagradu BAFTA i Oskara za tumačenje lika kraljice Elizabete u istoimenom filmu iz 2006. godine, oživela je sećanje i odala počast životu i delu kraljice Elizabete.

 

Ostavite komentar