Kultura > Film/TV

Kustendorf: "Zlatno jaje" IZRAELSKOM OSTVARENJU "Pismo svinji" Tal Kantor

Dodelom nagrada najboljim filmskim ostvarenjima sinoć je zatvoren 16. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf

Izvor: K1info/Tanjug

30/01/2023 > 09:26

podeli vest:

Kustendorf: "Zlatno jaje" IZRAELSKOM OSTVARENJU "Pismo svinji" Tal Kantor
Foto: Screenshot Tanjug video


Izraelskom ostvarenju "Pismo svinji" rediteljke Tal Kantor pripalo je sinoć "Zlatno jaje" za najbolji film na zatvaranju 16. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf.

Kantor donosi priču o preživelom iz holokausta koji čita pismo napisano svinji koja mu je spasila život, a učenica slušajući njegovo svedočenje tone u san u kome se suočava sa pitanjima identitea, kolektivne traume i ekstremima ljudske prirode.

- Ovo je velika čast. Neverovatno je što sam ovde da podelim ovaj film sa vama koji dolazi iz dubine moga srca, bila je privilegija ovih dana biti na Kustendofru i slaviti umetnost, film, interakciju i dijalog - rekla je Kantor.

Foto: Screenshot Tanjug video

Tal Kantor, rediteljka filma "Pismo svinji"

"Srebrno jaje" otišlo je u ruke Dulma Purev-Očev iz Mongolije za film "Sneg u septembru", a "Bronzano jaje" za film "Afrikata" Ane Đimeši iz Mađarske.

Nagrada "Vilko Filač" za najbolju fotografiju pripala je Evanu Maragkoudakisu, direktoru fotografije grčkog filma "Na Kserksovom tronu".

Specijalna nagrada otišla je u ruke Aleksandre Lazarovski za film "Više od života" (Srbija/Francuska), nagrada za najpoetičniji film uzbekistanskom ostvarenju "Kaseta" Temura Muratova, dok je nagrada publike otišla Hamidrezi Gasemi iz Irana za "Povetarac".

Jednom od najvećih savremenih srpskih dramskih pisaca Dušanu Kovačeviću dodeljena je nagrada "Drvo života" za buduća ostvarenja.

Foto: Screenshot Tanjug video

Dušan Kovačević, dobitnik nagrade "Drvo života"

- "Drvo života" kao nagrada ima dvojako značenje, prvo za dugogodišnj rad u svetu filma, a drugo je za budući film, što je lepa obaveza i nada da ćete možda još nešto uraditi, ako vas dobri Bog pogleda - rekao je Kovačević nakon dodele nagrade i omaža koji mu je odat prikazivanjem naupečatljivijih scena iz njegovih ostvarenja.

Zatvarajući festival, Emir Kusturica je podsetio da je Kustendorf zatvaran na različite načine sa "doviđenja, kako ste" ili "ne bih vas više zadržavao", ali da se u sadašnjoj situaciji u svetu treba pozdraviti "sa željom".

Foto: Screenshot Tanjug video

Emir Kusturica zatvara 16. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendor

- U današnjem svetu se o slobodi sve ređe priča. Jedan od razloga zašto je festival imao slogan "Umetnost iznad svega" je zato što je umetnost oduvek izražavala slobodu. Sloboda se izgubila ne samo iz rečnika, već iz ljudskog života, a ja vas sve molim izgovarajući stare reči "ne bih vas više zadržavao", mislite na slobodu i tragajete za tom izgubljenom slobodom koja je u proteklim vekovima nestala iz naših života - kazao je Kusturica.

 

Ostavite komentar