Kultura > Film/TV

PREMIJERA filma MAVENA Andrije Lekića na DOK #5 festivalu

Ovogodišnje izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma biće održano od 2. do 5. februara u MTS dvorani

Izvor: K1info

25/01/2023 > 20:45

podeli vest:

PREMIJERA filma MAVENA Andrije Lekića na DOK #5 festivalu
Foto: DOK promo


Srpska premijera filma “Mavena” autora Andrije Lekića biće održana u subotu, 4. februara u 19:30 časova u MTS dvorani na petom Međunarodnom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma.

Radnja filma “Mavena” sastoji se od četiri priče snimljene u periodu od osam godina: krvna osveta i njene posledice, fenomen virdžine, ljubav između sestre i brata koji ima trajno oštećenje mozga i poslednji dani oca u terminalnoj fazi maligne bolesti.

Kroz ove četiri priče protagonista promišlja večna pitanja o stvarnosti, istini, potrazi za domom, sećanjima i ljubavi.

Povodom filma koji će biti prikazan na DOK festivalu autor ostvarenja je rekao:

– Godine 2011, posle volontiranja u područjima pogođenim cunamijem u Japanu, života sa  migrantima u zimskim noćima Pariza i vremena provedenog na albanskim Prokletijama, protagonista se vraća u mesto u kojem je odrastao da bi boravio pored oca koji je u terminalnoj fazi bolesti. Retko dobijemo priliku da snimamo teške momente na njihovom vrhuncu, u terminalnoj fazi bolesti recimo, periodu određene zarobljenosti, periodu nemogućnosti da se stvari promene, usled toga sjedi ponovno preispitivanje.

Foto: Privatna arhiva

Andrija Lekić

Andrija Lekić je rođen u Beogradu 1976. godine. Sa šest godina njegova porodica se seli u Crnu Goru. Posle završenih osnovnih studija iz marketinga odlazi u Pariz.

U Londonu je studirao fotografiju na Kensington and Chelsea College. Posle saradnje sa francusko-japanskim institutom i samostalne izložbe fotografije u Japanu, proveo je neko vreme volontirajući u područjima pogođenim zemljotresom i cunamijem. Trenutno živi u Beogradu.

Foto: DOK promo

Mavena

Film “Mavena“ biće prikazan u okviru takmičarske selekcije Enter Dok. U okviru ovog programa biće dodeljene dve nagrade: nagrada publike i nagrada žirija publike koji je sastavljen od tri ljubitelja filma koji će glasati za najbolji debitantski film.

Peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma DOK #5 biće održano od 2. do 5. februara u MTS dvorani.

 

Ostavite komentar