Kultura > Film/TV

Nedelja KINESKOG FILMA počinje večeras: 5 naslova će vas PRIKOVATI za sedišta

Biće prikazani filmovi "Nastavniče, dobar dan", "Bog lekova", "Nedža", "Kompozitor" i "Reka tuge" koji su svi titlovani na srpski jezik

Izvor: K1info/Tanjug

23/01/2023 > 17:43

podeli vest:

Nedelja KINESKOG FILMA počinje večeras: 5 naslova će vas PRIKOVATI za sedišta
Foto: Youtube PrintScreen/哥爱傻笑汤/CineAsia UK/Vancouver Chinese Film Festival


Nedelja kineskog filma počinje od večeras i trajaće pet dana, odnosno do 27. januara u Etnografskom muzeju u Beogradu, saopštila je direkcija ove ustanove kulture.

Tokom pet dana ove mini revije, čiji je organizator, uz Etnografski muzej i Konfučije centar, posetioci će, uvek u terminu od 19 časova, moći da pogledaju pet novijih filmova - "Nastavniče, dobar dan", "Bog lekova", "Nedža", "Kompozitor" i "Reka tuge".

Svi filmovi su titlovani na srpski jezik, a ulaz je slobodan u bioskopskoj sali Etnografskog muzeja.

Nedelju kineskog filma tako večeras otvara naslov "Nastavniče, dobar dan" (2019), čija je radnja smeštena u zabačeni planinski grad '80-tih godina. Strogi učitelj Mijao dobio je novo odeljenje srednjoškolaca i podučava buntovne i uzorne učenike te ga svi poštuju i cene.

Sledeći dan biće prikazan film "Bog lekova" (2018) - priča o vlasniku male apoteke koji je postao ekskluzivni agent za prodaju jeftinog indijskog leka protiv hronične granulocitne leukemije u Kini.

Sreda donosi na repertoaru ostvarenje "Nedža" (2019) - kinesku 3D animaciju, pravu fantaziju i avanturistički spektakl prema scenariju i režiji Jua Janga.

Film pripoveda o mitološkom poreklu Nedže, božanstvu iz kineske narodne religije, a ta priča zasnovana je na književnoj verziji mita romana iz dinastije Ming, koji se tradicionalno pripisuje Sju Džunglinu.

U četvrtak revija kineskog filma će emitovati "Kompozitora" (2019), koji prati istinitu životnu priču jednog od najvećih kineskih kompozitora Sijen Singhaija.

Rat Sovjetskog Saveza protiv nacističke Nemačke 1941. godine otežao je njegov povratak u Kinu, tako da je bio zaglavljen u Almatiju, gde je patio zbog siromaštva i bolesti.

Kazahstanski kompozitor Bajkadamov je pomogao Singhaiju, uprkos tome što nije znao njegov pravi identitet, jer Sijen je tada koristio pseudonim.

Upravo tamo Sijen je komponovao neka od svojih najpoznatijih (remek) dela.

Poslednjeg dana, u petak, 27.01., revija će predstaviti "Reku tuge" (2018) o junakinji Ji Jao, povučenoj srednjoškolki što živi sa nasilnom majkom, koja vodi salon za masažu i stidi se svoje ćerke.

Ći Ming je njen prijatelj iz detinjstva, odrastao u siromaštvu i sad je veoma popularan u školi.

Učenici iz škole nemilosrdno maltretiraju Ji Jao i njeni jedini prijatelji su Gu Sunsi i njegova sestra bliznakinja. Ipak, zaplet kreće kada se njihovi lični životi sukobljavaju i odnosi im postanu sve gori.

 

Ostavite komentar