Kultura > Film/TV

SMOTRA srpske kinematografije POVODOM GODIŠNJICE Jelisejskog sporazuma u Jugoslovenskoj kinoteci

Biće prikazano pet igranih i dokumentarnih filmova značajnih srpskih reditelja koji su ostvareni u koprodukciji sa televizijom ARTE

Izvor: K1info/Tanjug

23/01/2023 > 11:29

podeli vest:

SMOTRA srpske kinematografije POVODOM GODIŠNJICE Jelisejskog sporazuma u Jugoslovenskoj kinoteci
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Svečano otvaranje filmske smotre pod nazivom "Filmovi rođeni pod srećnom zvezdom" održano je sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci, u okviru obeležavanja dva jubileja - 60. godišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma i 30. godišnjice osnivanja francusko-nemačke televizije ARTE.

Francuski institut u Srbiji, Gete institut u Beogradu i Jugoslovenska kinoteka organizuju smotru srpskih filmova ostvarenih u koprodukciji sa ARTE, koja će trajati do 26. januara.

Publici su se u nedelju uveče obratili direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Pantelić je podsetio da Jelisejski sporazum, potpisan 22. januara 1963. u Jelisejskoj palati, predstavlja čin pomirenja između Francuske i Nemačke, i pravi temelj saradnje dve države u poslednjih 60 godina.

- Okupili smo se večeras da se podsetimo bazičnih vrednosti koje su upisane u jezgro evropske kulture u poslednjih pola veka. I pored toga što se Evropa u prethodnim godinama suočava sa mnogim izazovima, na evropske principe vrednosti prevazilaženja konflikata, pomirenje i saradnje u cilju kreativne razmene, ne smemo da zaboravimo, naprotiv, oni nam se tada čine potrebnijim nego ikada - istakao je Pantelić u nadahnutom govoru pred početak filmske manifestacije.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke

Prvi čovek Kinoteke naglasio je da su kultura i umetnost, u ovom slučaju film, oduvek imale moć da prevazilaze barijere, zaceljuju rane i traume, i predstavljale su dragocene prostore susretanja.

- Ova dva jubileja koja obeležavamo ovom prilikom, simbolički su veoma bliska. Sa jedne strane skrećemo pažnju na snagu da se nakon trauma iz Drugog svetskog rata stvori jedan svet na temelju opraštanja i pomirenja, a sa druge strane slavimo rad televizijske i producentske kuće ARTE zaslužne za proizvodnju, promociju i širenje umetnosti, koja komunicira na jednom dubljem i univerzalnijem nivou - izjavio je Jugoslav Pantelić.

Direktor Kinoteke dodao je da je nagrađivani srpski film "Krugovi" idealan da otvori ovako značajnu smotru, delo o jednom "herojskom i eksesnom činu" u toku ratova 1990-ih godina na ovim prostorima.

Ambasadorka Konrad izrazila je veliku čast što je deo otvaranja filmskog festivala u okviru tako važnog povoda i jubileja, kao što je šest decenijja Jelisejskog sporazuma.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Anke Konrad, ambasadorka Nemačke

Konrad je podsetila da Nemačka i Francuska zajedno u mnogim oblastima uveliko sarađuju, da ovih 60 godina od primirja nisu "tek tako pale sa neba" niti je odnos od juče uspostavljen i primetila da dve zemlje imaju sličnu ideju gde danas žele da vide Evropu i njen razvoj.

Ona je dodala i da ih inspiracija vodi danas svuda u svetu, posebno u  umetnosti.

Ambasador Košar istakao je da su Francuska i Nemačka prijatelji, da se izrodio jedan kvalitetan odnos, i da je kuća ARTE, inače aktivna u koprodukcijama širom Evropske unije, postala i nemačka, ne samo za francusko govorno područje, naglasivši da su uveliko "velika koprodukcija u Evropi".

- Nadam se da će vam filmovi otvoriti neke nove prozore u svet - poručio je Pjer Košar.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Pjer Košar, ambasador Francuske

Nakon zvaničnih govora, srpski reditelj Srdan Golubović predstavio je publici svoj nagrađivani i veoma potresan film "Krugovi" (2013), koji je otvorio filmsku smotru.

- Biću kratak, jer nekako verujem da mi koji pravimo filmove treba da govorimo slikama i da emocijama stvaramo neki svet. Jako sam srećan i počastvovan što moj film "Krugovi" otvara ovu retrospektivu posvećenu 30. godišnjici televiziji ARTE - naveo je reditelj Golubović i podsetio da je i njegov poslednji film "Otac" (2020), uz “Krugove”, takođe dobio podršku ove francuske produkcije.

Kako je rekao, za navedene filmove bila je to ogromna i veoma važna podrška da dobiju sredstva za produkciju, realizaciju ostvarenja.

- Pre svega bila je to potvrda da smo deo evropskog sveta. Kao što se sećate, mi smo tokom 90-ih godina bili potpuno odbačeni. Tako da podrška francuskih i nemačkih fondova je nešto sto nas je vratilo na filmsku i kulturnu mapu. Kao i većina vas, i ja sam rođen u jednoj zemlji koja se zvala Istok na Zapadu ili Zapad na Istoku i bili smo kulturno okrenuti celom svetu, posebno evropskoj kulturi - muzici, filmu i literaturi - rekao je Golubović.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Srdan Golubović, reditelj

Srpski reditelj je podsetio da ARTE daje podršku poslednju deceniju za srpske filmove, na čemu im je beskrajno zahvalan i nada se da će takav podvig biti važan za neke nove generacije autora što će da ih ohrabri da je "Evropa naša kuća i prostor kome pripadamo, i tako treba da ostane".

Reditelj Mladen Kovačević najavio je svoj dokumentarni film "Srećna Nova, Jivu" za koji je ukratko rekao da je u potpunosti sniman u Kini, a u koprodukciji su učestvovale mnoge zemlje (Švedska, Belgija, Katar) uz francusko-nemački kanal i produkciju ARTE.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Mladen Kovačević, reditelj

Na mini festivalu biće prikazano pet igranih i dokumentarnih filmova značajnih srpskih reditelja koji su ostvareni u koprodukciji sa televizijom ARTE.

 

Ostavite komentar