Kultura > Art

PREMINUO SLIKAR Vladan Subotić, njegove slike krase domove Miterana, Platinija, Krojfa, Đine Lolobriđide...

Subotićeve slike krasile su dom Fransoa Miterana, Mišela Platinija, Johana Krojfa, glumica Klaudije Kardinale, Ðine Lolobriđide i drugih

Izvor: K1info/Tanjug

18/11/2022 > 14:52

podeli vest:

PREMINUO SLIKAR Vladan Subotić, njegove slike krase domove Miterana, Platinija, Krojfa, Đine Lolobriđide...
Foto: Youtube PrintScreen


Akademski slikar Vladan Subotić preminuo je danas u 85. godini života, saopštilo je Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Subotić je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1967. godine, bio je od 1969. godine član ULUS-a, a na specijalizaciju u Pariz otišao je 1973. godine, kao stipendista Vlade Francuske, kao jedini sa prostora biše Jugoslavije.

Na Akademiji lepih umetnosti (Beaux Arts) usavršavao se kod čuvenog profesora Mišela Sanžijea, Pikasovog učenika.

"Jedini je Srbin koji je izlagao u jednoj od najprestižnijih evropskih galerija Papinoj galeriji (Galeria De Pape) u Rimu. Dobitnik je brojnih domaćih i inostrnih priznanja za svoj rad. Početkom 80-ih umetničko stvaralaštvo Vladana Subotića svrstano je u Kulturno istorijsku baštinu Jugoslavije", kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, Subotić je bio "tvorac je novog pravca u slikarstvu - poetikoarsizma - koji naglašava poetski sadržaj slika i njihovo univerzalno značenje", odnosno sinteze "nežnih poetskih osećanja u literaturi, arhitekturi, koja su preneta na platno sa svim elementima slikarskog izraza".

Tokom bombardovanja 1999. godine Vladan Subotić je učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama za prikupljanje pomoći razorenoj zemlji, čime je napravio humanitarni i kulturni most između Italije i Srbije, podsetio je ULUS.

"Subotićeve slike svojevremeno su krasile dom Fransoa Miterana, bivšeg francuskog predsednika, kao i drugih poznatih ličnosti širom Evrope, Mišela Platinija, predsednika UEFA, Johana Krojfa, legendarnog holandskog fudbalera i trenera, Ðiole Ćinkveti, italijanske pevačice, italijanskih glumica Klaudije Kardinale i Ðine Lolobriđide i drugih", kaže se u saopštenju.

 

Ostavite komentar