Kultura > Art

Izložba "POVRATAK BEOGRADU" Maneta Šakića u Muzeju Grada Beograda

Otvaranje je u četvrtak 6. oktobra u 19 časova, a izložba će moći da se pogleda do 4. novembra

Autor: K1 info

05/10/2022 > 13:00

podeli vest:

Izložba "POVRATAK BEOGRADU" Maneta Šakića u Muzeju Grada Beograda
Foto: Gordana Kojić


Izložba "Povratak Beogradu" slikara Maneta Šakića biće otvorena 6. oktobra u 19 časova u Muzeju Grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Fondacije Saša Marčeta.

- Izložba najavljuje Manetov "povratak" beogradskoj publici i likovnoj sceni na kojoj je izostajao gotovo deset godina. Monumentalna po svom karakteru i formatima, istovremeno krhka do osetljivosti koju najavljuju stihovi Vaska Pope: "... Vratio sam se s puta... Da sazrelo kamenje iz zavežljaja... Ovde na trgu razdelim... "; upravo u tim razmerama ova postavka nam nudi katarzični susret, ne samo kroz povratak gradu u kome je rođen, već i kroz duboku vezu, ukorenjenu u poreklo, tlo, u ono što jeste i što tek treba da bude - rekla je Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta.

Foto: Muzej grada Beograda/Promo

Nijedna perverzija sveta ne može prodreti u srce zvižduka (180x180, ulje i akril na platnu)

"Sjedinjenje uzastopnih trenutaka iz dvomilenijumske snage Beograda, ti ruševni, čelični, pa kasnije barutni udarci na topografiju i tlo, zatamljenog i sagorelog grada, kao i prospekti ravnice na severu Banata ili brdašca ka Šumadiji odaju svojevrsni lament nad gradom. Bivaju i polazište koje se svojim dugim linijama ispovednih preklapanja javlja kao jedna od polazišnih pružanja dospelog iz višemedijskog spleta naslovljenog "Povratak u Beograd", gde glas, pokret i prisustvo, scenografija, nose stihove i tumačenje i muziku u kojima se susreću umetniki domašaji koje nose ličnosti Olivera Katarina, Vasko Popa i Enriko Josif", piše istoričar umetnosti Nikola Šuica u tekstu za katalog izložbe.  

Izložba "Povratak Beogradu" biće otvorena do 4. novembra.

Slikar Mane Šakić rođen je 1971. godine u Beogradu, a 1995. diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Momčila Antonovića. Godine 1999. odlazi u Madrid, gde živi i radi skoro deset godina. U Srbiju se vraća 2009. gde izlaže prvi put 2010. pred beogradskom publikom u galeriji "Ozon".

Foto: Muzej grada Beograda/Promo

Feniks (100x120, digitalna štampa i akril na platnu)

Uživa da izlaže na javnim atipičnim mestima (Kalenić pijaca, Titova banket sala starog hotela Slavija) i time ugrađuje koncept interesantne interakcije u svoj rad.

Posle nekoliko izložbi, 2013. godine odlazi u SAD, gde izlaže prvo u Los Anđelesu, a potom i u Njujorku. Izlaže u nekoliko njujorških galerija, a skreće pažnju izložbom u njujorškom Milk Studios. Izlagao je na mnogobrojnim aukcijama, a slke mu se nalaze u poznatim kolekcijama širom sveta (Sharon Stone, Maxwell, Mana Contemporary).

 

 

 

Ostavite komentar