Kultura > Art

Zgradi u Los Anđelesu zbog Benksijevog murala VREDNOST SKOČILA sa 4 na - 30 miliona dolara

Na muralu je prikazana devojka na ljuljašci koja izgleda kao da visi sa slova A na postojećem natpisu "Parking"

Autor: K1 info

07/09/2022 > 13:55

podeli vest:

Zgradi u Los Anđelesu zbog Benksijevog murala VREDNOST SKOČILA sa 4 na - 30 miliona dolara
Foto: Youtube PrintScreen


Tarina Tarantino i Alfonso Kampos kupili su zgradu 2007. godine kako bi je pretvorili u sedište svoje kompanije. Inače, Tarina Tarantino je poznata američka kreatorka nakita i aksesoara. Benksi je na zidu zgrade nacrtao mural 2010. Po izbijanju pandemije, vlasnici su pretrpeli finansijski gubitak zbog čega su podneli zahtev za proglašenje bankrota, a sada su spremni da prodaju zgradu na aukciji preko kuće Hilco Real Estate.

- Izuzetno je teško proceniti vrednost imovine. Ne može se samo vrednovati kao nekretnina. A ne može se ceniti isključivo kao umetničko delo zbog Benksija. To je kombinacija jednog i drugog - rekao je potpredsednik Hilco Real Estate za magazin The New York Times.

Foto: Youtube PrintScreen

Benksijev mural na zgradi u Los Anđelesu

Iako je teško proceniti vrednost Benksijevog umetničkog dela na zidu zgrade, Tarantino i Kampos procenjuju da bi mogli da dobiju čak 30 miliona dolara za zgradu od 7 spratova.

Uprkos Benksijevoj želji da njegovi radovi budu besplatna javna umetnost, ovo nije sprečilo dvojicu vlasnika nekretnina u Engleskoj da odnesu čitave zidove zgrada na kojima je umetnik naslikao svoja dela u nadi da će ih prodati za velike novčane iznose.

U izveštajima se navodi da je velikim aukcijskim kućama poput Sotbija ponuđeno da preuzmu prodaju, ali su oni to odbili. Ipak, dva engleska vlasnika uspela su da prodaju dela za šestocifreni iznos u sopstvenoj režiji.

Foto: /commons.wikimedia.org

Benksijev crtež na zidu u Brik Lejnu, Ist End

 

Benksi je pseudonim engleskog uličnog umetnika, političkog aktiviste i filmskog reditelja čije pravo ime i identitet ostaju nepoznati i predmet su nagađanja. Aktivan od 199-ih, njegova satirična ulična umetnost i subverzivni epigrami kombinuju crnih humor sa grafitima izvedenim u karakterističnoj tehnici šablona. Njegovi društveni i politički komentari pojavili su se na ulicama, zidovima i mostovima širom sveta. Benksijev rad je nastao iz bristolske andregraund scene, koja uključivala saradnju između umetnika i muzičara. Benksi kaže da ga je inspirisao 3D, grafiti umetnik i jedan od osnivača muzičke grupe Massive Attack.

 

Ostavite komentar