FunBox > Lajk

RUSKI BALONISTI oborili svetski rekord u NAJDUŽEM LETU u balonu na topao vazduh

Tokom transkontinentalnog leta, balon "Fos Agro" sa posadom Konjuhov-Menjajlo, prešao je razdaljinu od 2.540 km

Izvor: K1info/Tanjug

26/03/2023 > 19:34

podeli vest:

RUSKI BALONISTI oborili svetski rekord u NAJDUŽEM LETU u balonu na topao vazduh
Foto: Youtube PrintScreen/The first educational TV channel


Balon ruskih avanturista Fjodora Konjuhova i Ivana Menjajla preleteo je razdaljinu od preko 2.540 kilometara, što je 174 kilometra više od svetskog rekorda koji je 1994. godine postavio japanski istraživač.

Aeronauti su spustili svoj balon na aerodrom Hatanga u Krasnojarskom regionu, saopštio je danas štab ekspedicije, prenosi TASS.

Tokom transkontinentalnog leta, balon "Fos Agro" sa posadom Konjuhov-Menjajlo, prešao je razdaljinu od 2.540 km, što je za 174 km više od prethodnog svetskog rekorda iz 1994. godine, koji je postavio japanski istraživač Mičiju Kandi.

Tako sada oba svetska rekorda - po dometu i trajanju neprekidnog leta u balonu na topao vazduh -pripadaju Rusiji.

Konjuhov i Menjajlo izveli su prvi let u istoriji ruske aeronautike u otvorenom balonu na topao vazduh iznad mora u visokim severnim geografskim širinama.

Foto: Youtube PrintScreen/The first educational TV channel

Fjodor Konjuhov

Fjodor Konjuhov drži svetski rekord za najbrži let oko sveta u balonu. Za ovo dostignuće dobio je nagradu "Pilot godine" od strane Međunarodne federacije aeronautike (FAI) 2016.

Tokom obuke za let oko sveta, Konjuhov i Menjajlo postavili su dva svetska rekorda, pošto su u početku leteli 32 sata, a zatim 55 sati bez prestanka u balonu na topao vazduh.

 

Ostavite komentar