FunBox > Deus ex machina

Kako se vožnja po kiši pretvori u ČISTU KATASTROFU? Jednu stvar vozači MORAJU DA ZNAJU

Izbegavajte duboke bare jer većina današnjih automobila ima nisko postavljene sistem za dovod vazduha, koji često uvlače vodu u motor

Autor: Kinfo/revijahak.hr

19/10/2022 > 07:23

podeli vest:

Kako se vožnja po kiši pretvori u ČISTU KATASTROFU? Jednu stvar vozači MORAJU DA ZNAJU
Foto: Pexels.com


Svedocimo smo da poslednjih godina kišovito vreme u većim gradovima u Srbiji rezultira velikim količinama vode koja se zadržava na kolovozu. To je uglavnom površinski sloj, ali sve češće nailazimo na dublje vodene barijere. Brza vožnja kroz duboke bare nije pametan izbor iz dva razloga.

Prvi je bezbednost jer točkovi automobila gube kontakt sa asfaltom i prilikom takve vožnje sigurnost je ista kao da ste na klizanje krenuli u patikama. Drugi razlog je - takva vožnja može biti opasna po zdravlje vašeg metalnog ljubimca.

Izbegavajte vodu dublju od 10 centimetara jer većina današnjih automobila ima nisko postavljene usisnike za vazduh, koji u ovom slučaju mogu da uvuku vodu u motor, a to črsto dovodi do katastrofalnih posledica...

Ono na šta dodatno treba obratiti pažnju je rastojanje između vozila tokom vošnje u otežanim uslovima. Veća rastojanja između automobila su uvek bolji izbor, jer je i zaustavni put automobila na kiši mnogo duži. Obratite pažnju na gume, ako su istrošene i ako je dubina žlebova manja od 1,6 mm, kontrola nad automobilom se smanjuje, a zaustavni put pri kočenju duže traje. Investirajte u nove gume, kao i brisače. Stari brisači neće dobro očistiti prozore, a to će smanjiti idljivost. Savet je da ih menjajte redovno.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar