FunBox > Deus ex machina

Čemu služe CRNE TAČKICE na ivicama vetrobrana i prozora automobila?

Tačke imaju ozbiljnu ulogu, nije samo estetika u pitanju

Autor: Jutarnji.hr

04/08/2022 > 11:39

podeli vest:

Čemu služe CRNE TAČKICE na ivicama vetrobrana i prozora automobila?
Foto: Pixabay.com


Verovatno niste mnogo razmišljali o šarama malih crnih tačaka na ivicama prozora automobila. Estetski, ali osim toga, imaju li još neko značenje?

Te crne tačke na ivicama šoferšajbni i crne ivice koje ih okružuju imaju razlog za svoje postojanje osim samo za ukras. To ima veze sa načinom na koji su prozori napravljeni.

U stvari, od 1950-ih i 60-ih pa nadalje, proizvođači automobila počeli su da koriste lepak za držanje prozora automobila na mestu, umesto metalnih ukrasa.

Taj lepak je obavio posao, ali nije bio baš estetski prijatan. Ovde dolaze u obzir crne ivice i tačke od keramičke boje. Njihova svrha je da sakriju lepak, a pošto su ove ivice pečene, gotovo su neuništive. Oni drže lepak na mestu, što zauzvrat drži prozore na mestu.

Što se tiče tačaka, one su tu da naprave estetski ugodan prelaz od debelih crnih linija do providnosti prozora. Tačke se ne postavljaju nasumično, već u „polutonskom uzorku“, postajući sve manje i dalje kako se crna povlači.

Ovaj uzorak je manje neprijatan za oko od neprozirne crne boje pored providnog stakla.

Međutim, tačke nisu tu samo za dekoraciju. Njihova druga namena, osim vizuelnog efekta, je kontrola temperature.

Da bi se staklo na prozorima i šoferšajbni tako savijalo, staklo se zagreva. Crno zatamnjeno staklo se zagreva brže od ostatka prozora.

Tačke su tu da malo ravnomernije raspodeljuju toplotu, što sprečava da se vetrobransko staklo iskrivi na vrućini.

Ostavite komentar