FunBox > Lajk

Rešena MISTERIJA stara 105 godina: Ronioci OTKRILI ISTINU o ratnom brodu USS Jacob Jones

Radi se o olupini broda USS Jacob Jones, koja je pronađena 105 godina nakon potonuća kada je poginulo 66 članova posade

Autor: klix.ba

10/09/2022 > 18:18

podeli vest:

Rešena MISTERIJA stara 105 godina: Ronioci OTKRILI ISTINU o ratnom brodu USS Jacob Jones
Foto: Youtube PrintScreen


Zapanjujući snimak olupine američkog ratnog broda iz Prvog svetskog rata, objavljen je nakon što je snimljen na dubini većoj od 100 metara kod engleskog Kornvala, a pronašli su ga engleski ronioci.

Reč je o olupini broda USS Jacob Jones, koja je pronađena 105 godina nakon potonuća. Tada je poginulo 66 članova posade, a brod je potonuo nakon što ga je pogodio torpedo nemačke podmornice 6. decembra 1917. godine.

Pripadnik tima Darkstar Dom Robinson je rekao da je pronalaženje ovakve olupine "san svakog ronioca".

USS Jacob Jone nalazi se na dubini nešto većoj od 100 metara, a pronađen je 11. augusta. Neki njegovi delovi su i dalje netaknuti, poput zvona, bojlera i cevi za torpedo.

Robinson je rekao da je tim duže od godinu planirao putovanje, a sada se vode razgovori s američkom ambasadom o tome šta će se dogoditi u narednom periodu.

"Otkriće broda i ostataka onih koji su poginuli pre više od jednog veka u srcu je Američke komisije za ratne spomenike koja želi da očuva sećanje na naše nestale, kao i njihovu zaostavštinu. Ni posle 100 godina nismo zaboravili da su se žrtvovali zbog slobode", saopšteno je iz pomenute komisije.

 

 

Ostavite komentar