FunBox > Lajk

Da li znate šta je "AGRESIVNI TURIZAM"? Zbog njega UMIRU rezervati i nacionalni parkovi

U februaru se Toyota Land Cruiser sa turistima toliko približila porodici geparda da je vozilo umalo pregazilo jedno od mladunaca

Izvor: K1info

06/01/2023 > 13:48

podeli vest:

Da li znate šta je "AGRESIVNI TURIZAM"? Zbog njega UMIRU rezervati i nacionalni parkovi
Foto: Printscreen Twitter/Evelyn Tremble


Video koji se pojavio na društvenoj mreži Twitter krajem oktobra prikazuje antilopu kako pase na afričkoj ravnici. Odjednom, dva geparda jure ka potencijalnom plenu i antilopa trči kako bi pobegla od predatora. Ali velike mačke su prebrze. Jedan od geparda obara antilopu i oni ubrzo počinju da se hrane plenom.

U tom trenutku počinje da se odvija drugačija drama: safari vozila koja su bila parkirana u blizini počinju da se pokreću. Jedno od njih opasno se približava životinjama. Njegov primer slede i druga vozila… Čuju se vodiči koji urlaju jedni na druge. Neki od vozača počinju da trube. Vozila formiraju krug, pokušavajući da se izbore za što bolju poziciju dok njihovi putnici drže mobilne telefone i snimaju geparde i njihovu lovinu.

U pozadini se čuje ženski glas: - Jesu li normalni?

Video je snimljen u Nacionalnom rezervatu Masai Mara u Keniji koji je dom pet velikih životinja (lavova, leoparda, slonova, bivola i nosoroga). Snimak je prvobitno podeljen na Twitteru i pregledan je više od 175.000 puta. Vodiči i zaštitnici prirode koji su ga videli rekli su da je podrcrtao problem koji su mnogi od njih primetili otkako je kenijska vlada počela da ukida većinu ograničenja vezanih za pandemiju: safari vozila su prepuna turista sa mobilnim telefonima, predvođenih vodičima koji su voljni da se previše približe životinjama.

Prenatrpanost na popularnim mestima za safari bila je ozbiljan problem pre pandemije, ali kako su se turisti vratili u Keniju i problem se vratio alarmantnom brzinom i "izgleda da je pojačan zbog potražnje za putovanjima", rekla je Džudi Kefer-Gona, direktorka Agende održivog putovanja i turizma, organizacije sa sedištem u Keniji koja je pozvala na stroži nadzor u rezervatu.

- Nažalost, ono što se vidi na ovom snimku je pravilo, a ne izuzetak u rezervatu Masai Mara - rekla je ona.

Problem, koji zaštitnici prirode opisuju kao "agresivni turizam", prethodio je pandemiji, ali izgleda da se pogoršao jer su turističke kompanije pokušale da nadoknade gubitke koje su pretrpele kada se svet zatvorio.

- Lično, zbog ovoga više nikada neću ići u rezervat Mara u sezoni - rekao je Majkl Lorenc, safari vodič sa sedištem u Kejptaunu koji vodi u obilaske po Keniji.

- Mene i moje goste jako uznemirava kada vide kako se loše postupa sa životinjama - rekao je ovaj vodič.

U februaru se Toyota Land Cruiser sa turistima toliko približila porodici geparda da je vozilo umalo pregazilo jedno od mladunaca.

U avgustu je Sajmon Epsli, izvršni direktor kompanije Africa Geographic, kompanije za putovanje i zaštitu prirode, užasnuto posmatrao kako se 60 vozila nalazi sa obe strane reke Mare, koja protiče kroz rezervat, svega nekoliko metara od mesta gde su se stotine gnuova i zebri okupljale na prelazu tokom njihove migracije u Masai Mara.

 

Ostavite komentar